Wednesday, September 4, 2019

English and how to learn it.

Англійська мова. Складові мовної компетенції. Спосіб оволодіння мовою.


Найпоширеніша мова в світі (по географії вживання). Є рідною для більшості мешканців США, Канади, Великобританії, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії. В якості другої офіційної використовується в Індії, Пакистані, Нігерії та багатьох інших країнах Азії та Африці. Кількість носіїв-як рідної мови- порядка 400 млн. (близько 250 млн тільки в США), в якості другої офіційної- більше мільярда людей (в одній тільки Індії-1 млрд. носіїв).

Мова міжнародного спілкування. Англійська мова є найважливішою мовою науки, освіти, бізнесу.

Особливості  англійської мови:

 1) відносно проста граматично, особливо в усній, побутовій мові. Англійська граматика має досить чітку логіку і базується на декількох чітких правилах. Опанувавши ці правила можна побудувати практично будь-яке речення. В англійській мові нема граматичніх родів та відмінків. Це робить англійську граматику відносно простою у порівнянні з іншими мовами. 

 2) відносно складна у словах і виразах: 
2-а) великий словниковий запас( до 5 млн слів) 
2-б) одне слово може мати декілька значень (get-отримувати, розуміти, приносити.) 
2- в) багато слів пишуться по одному, а читаються по іншому(wreath, сow,  hour,)
2-г) нерідко існує декілька слів які позначають один і той самий термін:  можливо=possibly, probably, likely, maybe, perhaps, 
екран=display, monitor, screen.  

3) мова досить важко сприймається на слух тому що : 

3-а) мова практикується у декількох країнах і навіть офіційно існує декілька версій мови, зокрема British English and American English у яких різна вимова. 
3-б) всередині кожної версії англійської мови існують діалекти
3-в) кожна людина вимовляє слова по-своєму. 
3-г) величезний словниковий запас зумовлює необхідність знати декілька синонімів на один і той самий термін ( див. приклад зі словом «можливо»).  «Мовець» може вжити будь який з цих термінів який «слухач» може не знати.

Джорж Оруел про англійську мову: 
В англійській мові існують дві характерні риси, до яких в кінцевому рахунку сходять майже всі ії маленькі дивацтва. Це величезний словниковий запас і простота граматичного ладу.


Існує 6  основних складових компонентів мовної компетенції( «володіння мовою»)

Знання
1) Слова і вирази( vocabulary).
2) Граматика. Граматика вивчає форми слів,  і правила по яких з слів складаються пропозиції. В англійській мові це переважно правила побудови речень.

Мовні навички( language skills) 
3) Усне  мовлення.
4) Сприйняття на слух.
5) Вміння писати.
6) Вміння читати читання.

Спосіб вивчення (оволодіння) англійською мовою випливає з 6 компонентів мовної компетенції.

Для того щоб володіти англійською мовою необхідно:

1) Вивчати слова -досить вивчити і вміти вживати до 3000 найбільш популярних слів і виразів. Відмінним вважається словниковий запас 5-6 тисяч слів.
2) Знати і вміти вживати основні граматичні конструкції. Як вже зазначалося, англійська мова відносно проста граматично. Опанувати  основи граматики з нуля можна за 35-50 уроків.
3) Розвивати вміння усного мовлення
4) Розвивати навик сприйняття мови на слух.
5) Розвивати вміння  письма на англійській.
6) Розвивати навик   читання англійською мовою.

Для розвитку даних навичок до прийнятного рівня потрібно від  шести місяців до півтора  року регулярних занять, залежно від початкового рівня студента.